Uitgelichte berichten

bloedsuikerspiegel, alles bepalend!

Mijn eerste artikel moet wel over de bloedsuikerspiegel gaan. Waarom? Omdat dat alles bepalend is; het bepaald hoe fit jij je voelt en het bepaald welke keuzes jij maakt als het om eten gaat.

Wat is bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die in je bloed zit. Glucose is de brandstof voor onze cellen en krijgen we binnen in de vorm van koolhydraten (suikers en zetmelen).

Ons lichaam breekt de glucose af tot losse moleculen die zo in ons bloed terecht komen. Het teveel dat we binnenkrijgen aan glucose wordt eerst als energievoorraad opgeslagen in de lever en spieren.

Hier is maar een klein deel voor nodig. De rest van het overschot wordt opgeslagen als vet in onze vetcellen. Daarom worden we ook dik als we teveel suiker en zetmelen binnen krijgen.

Voor de opname van glucose heb je het hormoon insuline nodig. deze wordt afgegeven door de pancreas. Hoe meer je bloedsuikerspiegel stijgt hoe meer insuline je aanmaakt. Omdat we steeds meer suiker eten en minder bewegen moet de pancreas steeds meer insuline aanmaken. Hierdoor worden de receptoren in de cellen steeds ongevoeliger voor insuline (insulineresistentie).

Als reactie hierop gaat je lichaam nog meer insuline aanmaken totdat de pancreas de hoge hoeveelheden insuline niet meer kan produceren. Dit kan leiden tot diabetes type 2.

Maar wat doet de bloedsuikerspiegel nou met je eetgedrag?

Stel je ontbijt met 2 boterhammen met kaas. Hiervan gaat je bloedsuikerspiegel flink stijgen. Maar na een tijdje daalt je bloedsuikerspiegel ook weer, tot onder het niveau. Als dit gebeurt krijg jij weer honger. Je lichaam wil echter je bloedsuikerspiegel weer op niveau hebben. Vaak hebben we dan zo'n trek dat we zin krijgen in koolhydraten en al te veel gaan eten. Daardoor gaat je bloedsuikerspiegel weer enorm stijgen. En zo kun je soms de hele dag door gaan.

Alles wat we teveel eten en waar weinig voedingsstoffen in zitten kost ons lichaam veel energie. Je lichaam gebruikt namelijk als zijn energie om alle voeding te verwerken maar krijgt het vrijwel geen goede voedingsstoffen voor terug. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk best logisch dat je je futloos gaat voelen en de energie ver te zoeken is.

Maar wat moet je dan wel doen?

Begin de dag vooral met een goed voedzaam ontbijt wat vooral vetten en eiwitten bevat. Hierdoor begin je dag niet gelijk al met een enorme piek. Dit zal effect even op de rest van de dag, want als je bloedsuikerspiegel gelijk al mooi op niveau is raakt die ook niet in een dal, waardoor eetbuien uitblijven. En dat willen we.

Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square