Uitgelichte berichten

wees niet bang voor (gezond) vet


Door de jaren heen heeft vet een negatief imago gekregen. Er is een beeld ontstaan dat vet slecht zou zijn voor ons en dat we er dik van worden. De fabrikanten hebben hier slim op ingespeeld door alles vetvrij te maken en hier ook goed mee te adverteren. Inmiddels zijn we vele onderzoeken verder en komen we er steeds meer achter dat vetten juist goed voor ons zijn en dat we ze nodig hebben (de goede dan wel te verstaan). Maar toch worden er nog heel veel vetvrije producten gemaakt en verkocht. Er valt heel veel te vertellen over vetten. Ik ga hier dan ook meerdere artikelen over schrijven. In deze blog wil ik je wat vertellen over omega 3, 6 en 9.

Maar laten we eerst eens kijken naar de functies van vet in ons lichaam:

- het levert energie

- het transporteerd in vet oplosbare stoffen

- het is de grondstof voor bouwstenen van het lichaam, zoals celmembranen en hormonen

- het geeft een verzadigingsgevoel

- het helpt je bij de stoelgang

Er bestaan verschillende soorten vet; verzadigd vet, enkel onverzadigd vet en meervoudig onverzadigd vet.

Er is vaak de angst dat als je teveel vet eet je het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Maar het is niet het totale gehalte aan vet dat het risico verhoogt, het gaat om de verhouding waarin je de vetten eet.

Een goede verhouding zou zijn: 10 procent verzadigd vet en de rest onverzadigd vet.

Verzadigd vet zit oa in volle melkproducten, vet vlees, kokos en cacao. Ook kan verzadigd vet ontstaan als je teveel suiker eet. Je lichaam slaat namelijk overbodig brandstof op in de vorm van vet.

Onverzadigd vet is weer op te delen in omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9. Vooral omega 3 en 9 zijn belangrijk om te onthouden.

Omega 3 zit oa in vette vissoorten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en walnoten. Omega 9 zit oa in avocado, olijfolie en hazelnoten.

Omega 6 zit vooral in granen, noten en zaden en alle olie die we daarvan maken. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig omega 6 binnen krijgt. Fabrikanten gebruiken voor hun producten sojaolie, maisolie en zonnebloemolie. Ook dieren krijgen mais, soja en tarwe te eten zodat ook producten als vlees, zuivel en eieren veel omega 6 bevatten.

Daar zit nou net het probleem in; we eten hierdoor vaak 16 keer meer omega 6 dan omega 3, terwijl we ongeveer evenveel omega 3 als omega 6 binnen zouden moeten krijgen. Als je teveel omega 6 binnenkrijgt kan dit leiden tot allerlei chronische ontstekingsreacties in je lijf met ontstekingsziektes als gevolg.

Dus zorg ervoor dat je ook omega 3 en omega 9 binnenkrijgt.

tips:

- voeg een el lijnzaad (hele) of lijnzaadolie toe aan je ontbijt.

- eet regelmatig een avocado (op brood, door je salade of door je smoothie)

- voeg chiazaadjes toe aan je ontbijt

- voor de niet vegetariers, eet regelmatig vette vis

- eet eens een handje walnoten

- spinazie, waterkers en alfalfa bevatten omega 3, dus zet dit regelmatig op je menu

Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square