Uitgelichte berichten

Waarom ik geen vlees eet.


Het is je vast al opgevallen dat al mijn recepten zonder vlees zijn. Sinds een klein jaartje eet ik namelijk geen vlees meer.

De reden? Ik heb geen reden om het wel te eten.

De productie van vlees heeft namelijk een heleboel nadelen.

Graag licht ik die nadelen toe. Dit doe ik niet om je over te halen om ook vegetariër te worden. Want dit is helemaal aan jou. Maar vaak beseffen we niet wat voor gevolgen de vleesindustrie heeft voor dier, mens en milieu. Dit besef had ik eerder ook niet. Maar nu ik dat wel weet kan ik voor mezelf bewust een keuze maken hoe ik hierin wil staan. Dus ik wil je alleen vragen hier even bij stil te staan.

Zoals ik al zei heeft de vleesindustrie vele gevolgen;

- het is slecht voor het milieu. Om vlees te produceren is ontzettend veel veevoer nodig. 80 % van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor productie van veevoer. Hiervoor worden bijvoorbeeld bossen en regenwouden gekapt, wat weer slecht is voor de dieren die wonen in deze natuurlijke gebieden (meerdere dieren dreigen tot uitsterven). Bovendien zorgt het voor veel bodemerosie.

Veeteelt zorgt voor vele uitlaatgassen zoals methaan en lachgas wat voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor de aardeopwarming.

De vee-industrie produceert heel veel mest. Hierin zit ammoniak en fosfaat wat de bodem en het grondwater vervuilt. Dit heeft weer als gevolg dat er allerlei soorten planten, vissen en insecten verdwijnen.

- het is niet zo gezond als we denken. Heel veel mensen denken dat we vlees nodig hebben voor onze gezondheid. Maar wist je dat vlees kan zorgen voor vele westerse ziektes zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en hoge bloeddruk.

En mocht je een mooie huid willen hebben? Veel vegetariërs beamen dat hun huid er veel beter uitziet sinds ze geen vlees meer eten.

- en dan is er het dierenleed. Ik zou er echt geen moeite mee hebben om een stukje vlees te eten van een dier dat een mooi leven heeft gehad en een natuurlijke dood is gestorven, maar dit stukje vlees ben ik nog nooit tegen gekomen.

Helaas worden (bijna) alle dieren in de vleesindustrie slecht behandeld. Zo worden bij kippen bijvoorbeeld de punt op hun snaveltjes afgeknipt zodat ze elkaar niet pikken en word er een deel van de vleugels verwijderd zodat scharrelkippen niet steeds door de schuur vliegen en zo voor onrustzorgen. Bovendien worden veel dieren vetgemest zodat ze zo snel mogelijk genoeg vlees hebben om geslacht te kunnen worden. Vaak kunnen ze dan al niet meer op hun poten staan.

- bovendien is het goed voor de portemonnee. Vlees is gewoon duur. Ik merk dat ik veel minder kwijt ben aan boodschappen sinds ik geen vlees meer koop.

Mijn mening? Vlees eten is niet nodig. Als je gevarieerd eet (peulvruchten, noten, granen, groentes en fruit) krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Vaak zijn vegetarische gerechten ook lekkerder omdat je veel meer groentes en kruiden (en dus smaken) gebruikt. Mocht je bang zijn dat je te weinig B12 binnen krijgt kun je hiervoor elke dag een supplement nemen.

Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square